Vergelijk & vind vakmannen!

Vergunning

Hoewel tegenwoordig lang niet voor alle gevelwijzigingen een vergunning hoeft te worden aangevraagd, is het in sommige gevallen nog steeds verplicht. De gemeente wil namelijk dat er rekening wordt gehouden met de inpassing in de omgeving en de veiligheid van omwonenden. Maar wanneer is zo’n omgevingsvergunning nodig en wanneer niet?

Wanneer is een vergunning wel nodig?


Als u het uiterlijk van uw woning verandert aan de ‘zichtbare’ kant, dus alles wat grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dan kan een vergunning nodig zijn omdat u het straatbeeld beïnvloedt. Dit geldt bijvoorbeeld voor woningen die grenzen aan een weg, openbaar groen of water. U kunt hierbij denken aan:
  • het veranderen van de raamindeling
  • het wijzigen van het formaat kozijn
  • het kiezen voor een nieuwe vormgeving

Wanneer is een vergunning niet nodig?


Als u de kozijnen aan de ‘niet zichtbare’ kant van uw woning wilt gaan aanpassen, dus aan de achterzijde van uw huis, dan is een vergunning sowieso niet nodig. Als het nieuwe kozijn dezelfde vormgeving en raamdeling behoudt, dan wordt de renovatie gezien als onderhoud en heeft u geen vergunning nodig – dit geldt dus ook voor de voorkant van uw woning. Als u bijvoorbeeld kiest voor een andere materiaalsoort, dan is er dus geen vergunning nodig mits u dezelfde afmetingen en indeling aanhoudt.

Navragen bij de gemeente


Wilt u uw kozijnen gaan aanpassen of vervangen, maar twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Controleer dan op www.omgevingsloket.nl of er in uw situatie wel of geen vergunning vereist is.