Vergelijk & vind vakmannen!

Garantie

Als u nieuwe kozijnen laat plaatsen, dan doet u dat met het oog op de toekomst. Kozijnen hebben immers een vrij lange levensduur (soms tot wel 75 jaar), dus u gaat er natuurlijk vanuit dat u hier voorlopig geen omkijken meer naar heeft. Maar wat als de kozijnen na een paar jaar al gebreken vertonen, zoals vervorming of verkleuring? In zulke situaties kan een garantieregeling uitkomst bieden.

Wat houdt een garantie in?


Als een bedrijf u garantie geeft op de kozijnen, dan staat het in voor de kwaliteit van het materiaal en het geleverde werk. Mochten de kozijnen onverhoopt binnen een bepaalde tijd gebreken vertonen, dan biedt een garantie de mogelijkheid om het bedrijf kosteloos in te schakelen voor het herstellen van deze gebreken. Hierbij geldt uiteraard wel een bepaalde garantietermijn. Als de gebreken na deze termijn ontstaan, kunt u geen aanspraak meer maken op de garantieregeling.

Wat valt er onder een garantie?


Een garantie dekt verschillende gebreken aan uw kozijnen, zoals vervorming of verkleuring. Om erachter te komen wat er precies onder de garantieregeling valt, kunt u het beste informatie inwinnen bij de kozijnspecialist zelf. Zij kunnen u vaak algemene voorwaarden toesturen waarin gedetailleerde informatie over de garantiebepaling staat. Per materiaal kan de garantieregeling namelijk verschillen, omdat kunststof, aluminium, hout en staal allemaal hun eigen materiaaleigenschappen hebben en het één dus eerder zou kunnen verkleuren dan het ander.

Welke soort garanties zijn er?


Sommige bedrijven bieden zelf een garantie aan, terwijl andere zich weer houden aan de garantieregeling van hun keurmerk. Het belangrijkste keurmerk dat een garantie biedt op kozijnen is de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), met een garantie van tien jaar op uw kunststof kozijnen. Ook de Stichting Garantie Timmerwerken (SGT) geeft u een garantie van tien jaar op kozijnen afkomstig uit de timmerfabrieken die bij de stichting zijn aangesloten. Beide garantieregelingen gelden alleen als u zich aan de vereiste schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden heeft gehouden.