Vergelijk & vind vakmannen!

Aanbetalen

Als u nieuwe kozijnen laat plaatsen, kan het voorkomen dat uw kozijnspecialist om een aanbetaling vraagt. De hoogte van de aanbetaling verschilt per bedrijf, maar mag volgens de wet maximaal 50% van het totaalbedrag zijn. Maar wat gebeurt er met uw aanbetaling als het bedrijf ineens failliet gaat? Wij geven u graag tips om uw aanbetaling veilig te stellen.

Het Waarborgfonds van de VKG


De Vereniging Kunststof Gevelindustrie (VKG) is een keurmerk dat garant staat voor de aanbetaling van kunststof kozijnen, ramen en deuren. Als u zaken doet met een bedrijf dat aangesloten is bij dit keurmerk en onverhoopt failliet gaat, dan krijgt u het bedrag terug in de vorm van een korting bij een ander bedrijf. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, dan ontvangt u uw aanbetaling (van maximaal 30%) terug. Dit keurmerk is specifiek gericht op kunststof kozijnen, dus alleen als u voor dit materiaal kiest is het zinvol om een bedrijf met het VKG-keur te zoeken.

Aanbetaling veilig stellen bij het NWA


Als u zeker wilt weten dat uw aanbetaling veilig is, dan kunt u zich aansluiten bij de Stichting Nationaal Waarborgfonds Aanbetalingen (NWA). Deze onafhankelijke stichting beschermt consumenten bij het doen van aanbetalingen door middel van een Nationale Aanbetaling Garantie.

Hoe het werkt? U maakt de aanbetaling niet over naar de kozijnspecialist, maar naar de stichting. Het NWA houdt de aanbetaling in beheer en maakt deze pas naar het bedrijf over als het werk volgens de gemaakte afspraken voltooid is. Wanneer dit niet het geval is, krijgt u de volledige aanbetaling terug.

Het bedrijf moet wel zijn medewerking verlenen en zich aansluiten bij het NWA. Er zijn al een hoop kozijnspecialisten die zich hebben aangesloten bij de stichting, maar informeer hier altijd naar bij het bedrijf wanneer u afspraken maakt over de aanbetaling.

Voorwaarden van de offerte


Lees altijd goed de voorwaarden van de offerte door of win informatie in bij uw kozijnspecialist om vervelende verrassingen te voorkomen. Zo weet u precies wat uw rechten zijn bij een faillissement. Als u vindt dat het bedrijf een te hoge aanbetaling vraagt, is het uiteraard mogelijk om te onderhandelen over een lager percentage. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om verder te zoeken naar een bedrijf dat geen aanbetaling vraagt.